top of page

מה כדאי להורים ללמד ילד/ה בחינוך מיני מגיל 3 עד 12?

חינוך מיני מגלם בתוכו ארבעה עולמות: חינוך למיניות בריאה, מניעת אלימות מינית, מה זה להיות בת או בן וכשמיניות פוגשת טכנולוגיה ופורנוגרפיה. מה נכון ללמד ילדות וילדים על מיניות בריאה, מניעת אלימות מינית או על בנים ובנות בגיל 5? ומה נכון ללמד בגיל 8 ובגיל 12? אילו נושאים צריכים לעלות בכל קבוצת גיל ומה המסרים המרכזיים שצריך להעביר להם? ריכזנו עבורכם מידע בנקודות המתאים לכל קבוצת גיל

לתשומת לבכן/ם – אתם מכירים את הילדים/ות והמתבגרים/ות שלכם, אתם יודעים אם בן ה-6 שלכם מתאים לשיח של גיל 5 או אולי דווקא לשיח של גיל 7? האם בת ה-14 שלכם בוגרת לגילה או שאולי צעירה? התאימו את התוכן לילד/ה הספציפי/ת שלכם מתוך ההכרות שלכם.
התוכן המופיע בדף מידע זה הוא
המלצה ועליה אתם צריכים להפעיל את שיקול הדעת שלכם, הערכים שלכם ותפיסת העולם שלכם. בהצלחה!
מה כדאי להורים ללמד בחינוך מיני מתבגר/ת בגיל 12-18?

על מה כדאי לדבר עם ילדות וילדים בגילאי 3-6?
גוף

  1. שמות אברי המין: שמות האיברים בגוף, כולל אברי המין בשמותיהם האמיתיים – פין ופות

  2. שונה ודומה זכר ונקבה: גוף של זכרים וגוף של נקבות הוא שונה - לנקבות יש פות, לזכרים יש פין אבל לכולנו יש פטמות, ישבן / אף / ידיים

  3. שונה זה נורמלי: הגוף שלנו שונה מאחד לשני וזה בסדר להיות שונה. לא כולנו צריכים להיראות אותו דבר. ילדים וילדות, נשים וגברים באים בכל המידות, הגדלים והצבעים


מיניות בריאה

  1. מגע באיבר המין: לגעת בפין או בפות זה דבר נעים, בריא ופרטי. זה בסדר לגעת באיברים הפרטיים אם רוצים . (מגיל 4-5 ואילך) חשוב לעשות זאת במקום פרטי. בחדר או במקלחת.

  2. הכרות עם איבר המין: לעיתים מסקרן לדעת איך נראים איברים פרטיים אפשר לקחת מראה ולהסתכל על האיברים שלך.

  3. משחק מיני תקין: מגע זה דבר כייפי ונעים כשכולם רוצים בו. מותר לשחק עם ילדים/ות אחרים/ות בכל משחק שנעים לשניכם/ן. יש שני כללים שחשוב לשמור עליהם, לא נוגעים/ות אחד/ת לשני/ה באיברים הפרטיים ולא מתפשטים/ות תוך כדי משחק.

  1. להתחבק זה כיף: מותר להתחבק עם ההורים, עם אחים/יות, עם חברות וחברים אחרי שביקשנו רשות.


להיות בן - להיות בת

  1. שונים אך שווים: לזכרים ולנקבות יש גוף שונה, הגוף שלהם לא משפיע על היכולת שלהם או על דברים שהם אוהבים לעשות וטובים בהם.

  2. צעצועים ומשחקים: מותר לך לשחק באיזה צעצוע שאת/ה רוצה. כדאי לנסות לשחק במגוון צעצועים. כדור. בובה. פאזל. תאטרון בובות. קפיצה בחבל. מכוניות. משחקי דמיון ועוד. לכולם מותר לאהוב, ליהנות ולשחק בכל המשחקים.

  3. צבעים: מותר לך לשחק בכל המשחקים שיש בעולם ומותר לאהוב את כל הצבעים שיש בעולם – גם אם הם נחשבים משחקים או צבעים
    "של בנים" או "של בנות".
    עוד על ורוד ותכלת והשפעתם

איך באים ילדים לעולם?

  1. חיות ובני אדם: כל היצורים החיים מתרבים. עצים מתרבים מזרעים, לכלבים וחתולים יש גורים ולבני ובנות אדם – יש תינוקות.  

  2. ביצית וזרעון: תינוק נוצר תמיד מחיבור של ביצית וזרע, בגוף של זכרים יש זירעונים ובגוף של נקבות יש ביציות. כדי שיהיה תינוק צריך שביצית וזרעון יתחברו לפעמים ברחם ולפעמים עם עזרה של הרפואה והמדע. העובר גדל בתוך מקום מיוחד בגוף הנקבה ששמו רחם.

  3. יחסי מין: לקראת גיל 5: כדי שהזרע יפגוש את הביצית הזירעונים שנוצרים באשכים, עוברים מהאשכים לפין מהפין לפתח מיוחד בפות ומשם לרחם, ברחם הם נפגשים ואחרי 9 חודשים נולד תינוק או תינוקת.

  4. לידה: תינוק/ת יוצא/ת בסוף ההיריון דרך פתח מיוחד בפות של האישה - זוהי הלידה.

  5. הפרייה מלאכותית: אם הילדים שלכם נולדו בדרך אחרת – או אם יש סביבכם משפחות חדשות: יש תינוקות שנוצרו בדרכים אחרות – הפרייה מלאכותית, פונדקאות, הזרעה וכו' – כל הדרכים יפות ליצירת משפחה אוהבת.

 

פרטיות

  1. איברים פרטיים: יש בגוף איברים שהם פרטיים ואנשים אחרים שהם לא ההורים או רופא/ה לא יכולים לגעת בהם – פין, אשכים, פות, ישבן, שדיים.

  2. פרטי מול ציבורי: יש בעולם מקומות פרטיים ומקומות ציבוריים. מה שמותר במקום פרטי כמו הבית לא תמיד מותר במקומות ציבוריים כמו הגן או הגינה. לפעמים מה שמותר במקום פרטי בבית (החדר שלך, השירותים) לא מותר במקום ציבורי בבית (בסלון).

  3. לכבד פרטיות: חשוב לכבד פרטיות של אחרים. על דלת סגורה מקישים לפני שפותחים. לא נכנסים למישהו למקלחת או לשירות.


מניעת אלימות מינית

  1. בעלות על הגוף: הגוף שלך שייך רק לך ורק לך מותר להחליט מי נוגע בו ומתי.

  2. גוף ורגשות: הגוף יכול לספר מה מרגישים - יש רגשות שונים ואפשר להרגיש אותם בגוף ובלב.

  3. מותר להגיד "לא": מותר להגיד כשלא רוצים/ות מגע, גם לא/נשים קרובים/ות וגם אם הם לא מרוצים/ות מזה. מותר להגיד שלא רוצים/ות נשיקה או חיבוק לאמא, לאבא, לסבא, לסבתא, לגננת או לחבר/ה.

  4. מותר ואסור: זה לא בסדר אם מישהו נוגע בך כשאת/ה לא רוצה, גם אם זה מבוגר/ת וגם אם זה ילד/ה, גם אם זה מישהו קרוב/ה או אהוב/ה

  5. לא נוגעים בילד/ה או במבוגר/ת אם הם לא רוצים בכך.

  6. סוד טוב סוד רע: סודות טובים אלה סודות על מתנות והפתעות – סודות רעים אלה סודות שמישהו ביקש לשמור, סודות על הגוף או על איברים פרטיים. אנחנו לא שומרים/ות סודות רעים בבטן, גם אם הבטחנו שלא נספר. להורים תמיד מותר לספר. אפילו אם נשבענו שלא
    או אם אמרו לנו שלא יאמינו לנו. נמצא מבוגר/ת שנוח לנו איתה/ו ונספר. אמא, אבא, סבא או סבתא, מדריכה, דודה או גננת. נמצא מישהו לחלוק איתו את מה שקורה לנו.

  7. עירום במשחק: לא מתפשטים/ות תוך כדי משחק – גם אם כולם מסכימים/ות.

  8. איברים פרטיים: לא נוגעים באיברים פרטיים (פין, אשכים, פות, ישבן, שדיים) תוך כדי משחק ולילדים/ות, מתבגרים/ות או מבוגרים/ות אחרים/ות אסור לגעת באיברים הפרטיים שלך.

  9. תחושה מוזרה: כשיש תחושות לא טובות, מוזרות או מצחיקות שקשורות לגוף שלנו, חשוב לדבר על זה עם הורה או עם מבוגר/ת שסומכים/ות עליו/ה

  10. אנחנו לא כועסים ותמיד נאמין אם תספר/י לנו דברים שקורים לך.


תכנים לא מותאמים במסכים

  1. מתאים ולא מתאים: במסכים יש תוכניות, סרטים ומשחקים שמתאים לך וכאלה שלא מתאימים לך. ההורים הם אלה שמחליטים מה מתאים
    לך ומה לא, כדי לשמור עליך.

  2. במה לא לצפות: כשצופים במסכים: טלוויזיה, טלפון, טאבלט, מחשב יכולים לעלות סרטים, תוכניות או משחקים שיש בהם: אלימות, דם, מכות, עירום, איברים פרטיים כמו פין, פות, שדיים או ישבן. אם עולה משהו מפחיד, משהו שלא מתאים לגיל שלך או אם רואים פתאום אנשים עירומים צריך לסגור את המסך מיד וללכת להורים או למבוגר/ת אחראי/ת אחר/ת בסביבה.


עקרונות לשיח בגיל הרך

  1. לא מדובר בשיחה חד פעמית אלא בשיחות חוזרות, טפטופי מידע כמו המידע המפוזר שאנו נותנים להם על אכילה נכונה, זהירות בדרכים וצחצוח שיניים. אם הסברתם משהו פעם אחת – קחו בחשבון שהם ישכחו אותו אחרי זמן קצר וצריך להגיד אותו שוב ושוב.

  2. תשובות מצומצמות: כדאי לענות בכנות על שאלות שלהם – ולתת מידע מצומצם. אם הם שואלים שאלות נוספות – להרחיב. לא למנוע מידע.

  3. ההורה כמקור מידע: סמנו את עצמכם כמקור מידע אמין על מין וכמי שיודעים ורוצים לדבר על נושאים שקשורים למיניות ופרטיות.

על מה כדאי לדבר עם ילדות וילדים בגילאי 6-12?

תוכן בשחור מתאים לילדים/ות בגילאי 6-12. תוכן בורוד מתאים לילדים/ות בגילאי 9-12.

 

גוף

  1. שמות אברי המין: שמות האיברים בגוף, כולל אברי המין בשמותיהם האמיתיים – פין ופות.

  2. שונה ודומה זכר ונקבה: גוף של זכרים וגוף של נקבות הוא שונה - לנקבות יש פות, לזכרים יש פין אבל לכולנו יש פטמות, ישבן / אף / ידיים

  3. אנטומיה בסיסית: חלקי גוף פנימיים – רחם, חצוצרות, שחלות. שלפוחית שתן, מעיים, לב, ריאות וכו'.

  4. חלקי אברי המין של זכרים ונקבות: הפין, אשכים, שק אשכים, פי הטבעת. פות, שפתיים חיצוניות, שופכה, פי טבעת. ניתן ללמד תחילה את האיברים הפרטיים שלהם ואחר כך בגיל מאוחר יותר את האיברים של בני/בנות המין השני. אם לא עשיתם זאת קודם, סביב כיתה ה'-ו' ניתן ללמד ילדות את חלקי הפות, שפתיים חיצוניות, פנימיות, דגדגן.

  5. מציאות מול בידיון: גוף של א/נשים אמיתיים וילדים/ות אמיתיים לא נראה כמו בסרטים, בפרסומות ובמסכים.

  6. שונה זה נורמלי: הגוף שלנו שונה מאחד לשני וזה בסדר להיות שונה. לא כולנו צריכים להיראות אותו דבר. ילדים וילדות, נשים וגברים באים בכל המידות, הגדלים והצבעים.


מיניות בריאה

  1. מגע באיברים פרטיים: לגעת בפין או בפות זה דבר נעים, בריא ופרטי. זה בסדר לגעת באיברים הפרטיים אם רוצים. חשוב לעשות זאת במקום פרטי.

  2. הכרות עם איבר המין: לעיתים מסקרן לדעת איך נראים איברים פרטיים אפשר לקחת מראה ולהסתכל על האיברים שלך.

  3. משחק עם מגע (לגיל 6-9): מגע זה דבר כייפי ונעים כשכולם רוצים בו. מותר לשחק עם ילדים/ות אחרים/ות בכל משחק שנעים לשניכם/ן. כיף לשחק בחתונה, במשפחה או ברופא/ה וחולה. מותר לתת ידיים, לתת נשיקה בלחי, להתחבק אם שניכם רוצים בכך. יש שני כללים שחשוב לשמור עליהם, לא נוגעים/ות אחד/ת לשני/ה באיברים הפרטיים ולא מתפשטים/ות תוך כדי משחק.

  4. להתחבק זה כיף: מותר להתחבק עם ההורים, עם אחים/יות, עם חברות וחברים אחרי שביקשנו רשות.

  5. סוגי משפחות: יש כל מני סוגים של משפחות ושל אהבות. יש משפחות של שני הורים ומשפחות של הורה אחד, משפחות עם הורים ממינים שונים או משפחות עם הורים מאותו מין. אנשים שונים אוהבים אנשים שונים. משפחות יכולות להשתנות עם הזמן ומשפחות יכולות לחיות יחד באותו בית, או לא לחיות יחד באותו בית ולהמשיך לאהוב ולהיות משפחה.

  6. אהבה והתאהבות: לפעמים אנחנו מרגישים בלב ובגוף רגשות של אהבה והתרגשות ממישהו או ממישהי. כשרוצים להביע אהבה בגיל שלך אפשר להציע להיפגש אחרי הצהריים, לתת ידיים, לשחק יחד, לנשק בלחי ולהתחבק אם שני הצדדים אמרו במפורש שהם רוצים.

  7. גיל 10 זה ה-16 החדש
     

להיות בן - להיות בת

  1. שונים אך שווים: לזכרים ולנקבות יש גוף שונה, הגוף שלהם לא משפיע על היכולת שלהם או על דברים שהם אוהבים לעשות וטובים בהם.

  2. צעצועים ומשחקים: מותר לך לשחק בכל המשחקים שיש בעולם ולאהוב את כל הצבעים שיש בעולם – גם אם הם נחשבים משחקים או צבעים "של בנים" או "של בנות".

  3. מציאות מול בידיון: בנים ובנות לא מתנהגים באמת כמו שמציגים אותם בסרטים, בפרסומות ובמסכים. למשל – בנים בוכים ובנות יכולות להיות אמיצות. בדרך כלל לא נראה את זה בסרטים ובפרסומות. צריך להטיל ספק במה שאומרים לנו במסכים על בנים ועל בנות ולהתבונן במציאות.

  4.  לעג: זה לא לעניין לצחוק על אחרים אם הם בוחרים לאהוב דברים שנחשבים "של בנים" או "של בנות". זה רק אומר שהם עושים מה שטוב להם וצריך להעריך אותם על כך וללמוד מהם להיות קשובים לעצמם ולא להתרגש מכל דבר שהחברים אומרים.

  5. עלבון: אפשר לבחור שלא להיעלב אם מישהו אומר לך שאתה מתנהג "כמו בת" או אוהב דברים "של בנות" – בנות זה אחלה ולכן אחלה לאהוב דברים של בנות. אתה כבר מבין את זה, כי אתה חכם – מי שצחקו עליך יבינו את זה במהשך כשיגדלו ויהיו חכמים.
    אפשר לבחור שלא להיעלב אם מישהו אומר לך שאת מתנהגת "במו בן" או אוהבת דברים "של בנים" - בנים זה אחלה ולכן אחלה לאהוב דברים של בנים. את כבר מבינה את זה, כי את חכמה - מי שצחקו עליך יבינו את זה במהשך כשיגדלו ויהיו חכמים.

 

איך באים ילדים לעולם?

  1. רבייה: כל היצורים החיים מתרבים. עצים מתרבים מזרעים, לכלבים וחתולים יש גורים ולבני ובנות אדם – יש תינוקות.  

  2. הסבר בסיסי לילדים/ות צעירים/ות: תינוק נוצר בדרך כלל מחיבור של שני ההורים שלו. הזכר נותן זרע והנקבה נותנת ביצית. העובר גדל בתוך מקום מיוחד בבטן האישה ששמו רחם. כדי שיהיה תינוק צריך שביצית וזרעון יתחברו.

  3. הסבר מלא: (ככל שהם גדלים חשוב לתת הסבר אמיתי לאופן שבו הביצית והזרעון מתחברים): הזרעונים של הזכר נוצרים באשכים, הביציות של הנקבה נוצרות בשחלות. כדי שהזרע יפגוש את הביצית הזכר מעביר את הזרעונים באמצעות הפין שלו, שנכנס לפתח מיוחד בפות. הזרעונים יוצאים ושוחים מהאשכים לפין ומשם לרחם ופוגשים שם ביצית. כשזרעון מתחבר לביצית נוצר עובר/ית ואחרי 9 חודשים נולד תינוק/ת. דף מידע מלא איך להסביר כיצד באים ילדים לעולם?

  4. לידה: תינוק/ת יוצא/ת בסוף ההיריון דרך פתח מיוחד בפות של האישה.

  5. משפחות הקשת ומשפחות עם הורה יחידני: (אם הילדים/ות שלכם נולדו בכל דרך שאיננה אבא ואמא – או אם יש סביבכם משפחות מגוונות) יש תינוקות שנוצרו בדרכים אחרות – הפרייה מלאכותית, פונדקאות, הזרעה וכו' – כל הדרכים יפות ליצירת משפחה אוהבת.

  6. מבוגרים לעומת ילדים: מפגש של איברים פרטיים זה דבר שרק אנשים מבוגרים עושים – זו לא פעילות שמתאימה לילדים/ות. במהלך משחק לא מורידים/ות בגדים ולא נוגעים/ות אחד/ת לשני/ה באיברים הפרטיים (פין,אשכים, פות, שדיים, ישבן).

  7. יחסי מין ואהבה: לסקרנים/יות נאמר כי אנשים מבוגרים מקיימים יחסי מין לא רק כדי לעשות ילדים אלא גם כחלק מזוגיות - כדרך לאהוב אחד את השני ולהרגיש קרובים ואכפתיים. וזה דבר בריא ונורמלי לאנשים מבוגרים.

  8. איייכככס!: לנגעלים/ות נאמר שברור שהנושא מאוד רחוק מהם ומתאים למבוגרים ולא לילדים, בדיוק כמו שהם לא יכולים לדמיין את עצמם אוכלים חצילים או אוכל מאוד חריף. יש דברים שמתאימים לזמן הילדות ויש דברים שמתאימים לזמן הבגרות. יחסי מין זה דבר שמתאים למבוגרים ולכן לפעמים בילדות זה נשמע מאוד משונה ואפילו מגעיל.
     

פרטיות

  1. איברים פרטיים: יש חלקים בגוף שלנו שהם פרטיים ולא כולם יכולים לראות אותם או לגעת בהם – פין, אשכים, פות, ישבן, שדיים

  2. פרטי מול ציבורי: יש בעולם מקומות פרטיים ומקומות ציבוריים. מה שמותר במקום פרטי כמו הבית לא תמיד מותר במקומות ציבוריים כמו הגן או הגינה. לפעמים מה שמותר במקום פרטי בבית (החדר שלך, השירותים) לא מותר במקום ציבורי בבית (בסלון).

  3. לכבד פרטיות: חשוב לכבד פרטיות של אחרים. על דלת סגורה מקישים לפני שפותחים. לא נכנסים למישהו למקלחת או לשירות

  4. זכות לפרטיות: לכולם יש זכות לפרטיות. כדאי לסגור דלת בשירותים, במקלחת, בעת שמתלבשים או כשרוצים להיות לבד. עוד מידע על עירום בבית, מקלחות משותפות ועוד.

  5. מגע באיברים פרטיים: כל התנהגות שקשורה במגע באיברים הפרטיים שלנו היא פרטית ואישית וצריכה להיעשות בפרטיות – לבד, בחדר בדלת סגורה וללא מסכים.

  6. מה מצלמים/ות: כל דבר שאנחנו מצלמים/ות בטלפון מפסיק להיות פרטי ויש סיכוי שיעלה לאינטרנט אם אנחנו רוצים/ות או לא. כשמצטלמיםות צריך לחשוב "האם יהיה לי אכפת שכל הילדים/ות בכיתה יראו את התמונה הזו?". יהיה אכפת? לא מצלמים/ות.
     

מניעת אלימות מינית

  1. בעלות על הגוף: הגוף שלך שייך רק לך ורק לך מותר להחליט מי נוגע בו ומתי.

  2. גוף ורגשות: הגוף יכול לספר מה מרגישים - יש רגשות שונים ואפשר להרגיש אותם בגוף ובלב.

  3. מותר להגיד "לא": מותר להגיד כשלא רוצים/ות מגע, גם לא/נשים קרובים/ות וגם אם הם לא מרוצים/ות מזה. מותר להגיד שלא רוצים/ות נשיקה או חיבוק לאמא, לאבא, לסבא, לסבתא או לחבר/ה קרובה.

  4. מותר ואסור: זה לא בסדר אם מישהו נוגע בך כשאת/ה לא רוצה, גם אם זה מבוגר/ת וגם אם זה ילד/ה, גם אם זה מישהו קרוב/ה או אהוב/ה. לא נוגעים בילד/ה או במבוגר/ת אם הם לא רוצים בכך. זה לא בסדר לגעת במישהו/י אחר/ת אם הם לא רוצים בכך. הדרך היחידה לדעת אם יש רצון משותף - הוא לדבר ולבקש רשות לפני מגע.

  5. סוד טוב סוד רע: סודות טובים אלה סודות נעימים ומשמחים – סודות רעים אלה סודות שמישהו ביקש לשמור, סודות על הגוף או על איברים פרטיים. אנחנו לא שומרים/ות סודות רעים בבטן, גם אם הבטחנו שלא נספר. להורים תמיד מותר לספר. אפילו אם נשבענו שלא.
    או אם אמרו לנו שלא יאמינו לנו. נמצא מבוגר/ת שנוח לנו איתה/ו ונספר. אמא, אבא, סבא או סבתא, מדריכה, דודה, מורה או יועצת. נמצא מישהו לחלוק איתו
    את מה שקורה לנו.

  6. עירום במשחק: לא מתפשטים/ות תוך כדי משחק – גם אם כולם מסכימים/ות.

  7. איברים פרטיים: לא נוגעים באיברים פרטיים (פין, אשכים, פות, ישבן, שדיים) תוך כדי משחק ולילדים/ות, מתבגרים/ות או מבוגרים/ות אחרים/ות אסור לגעת באיברים הפרטיים שלך.

  8. תחושה מוזרה: כשיש תחושות לא טובות, מוזרות או מצחיקות שקשורות לגוף שלנו, חשוב לדבר על זה עם הורה או עם מבוגר/ת שסומכים/ות עליו/ה.

  9. מותר להגיד "לא": מותר וכדאי להגיד "לא" כשמישהו נוגע/ת בגוף שלנו בלי שאנו רוצים/ות מותר להגיד "תפסיק! אני לא רוצה!" מותר לא להיות נחמד/ה, לדחוף וללכת משם. לא צריך להיות מנומס/ת למי שגורם לנו להרגיש לא נוח. דף מסרים להורים על מניעת אלימות מינית.

  10. אנחנו לא כועסים ותמיד נאמין אם תספר/י לנו דברים שקורים לך.

 

תכנים לא מותאמים במסכים ופורנוגרפיה

  1. מתאים ולא מתאים: במסכים יש תוכניות, סרטים ומשחקים שמתאים לך וכאלה שלא מתאימים לך. ההורים הם אלה שמחליטים מה מתאים
    לך ומה לא, כדי לשמור עליך.
    אנחנו צריכים לדעת במה את/ה צופה ולראות אם זה מתאים - כי אנחנו אוהבים אותך ודואגים לך.

  2. במה לא לצפות: כשצופים במסכים: טלוויזיה, טלפון, טאבלט, מחשב יכולים לעלות סרטים, תוכניות או משחקים שיש בהם: אלימות, דם, מכות, עירום, איברים פרטיים כמו פין, פות, שדיים או ישבן. אם עולה משהו מפחיד, משהו שלא מתאים לגיל שלך או אם רואים פתאום אנשים עירומים צריך לסגור את המסך מיד וללכת להורים או למבוגר/ת אחראי/ת אחר/ת בסביבה.

  3. אם מישהו שלח בטלפון או בכל דרך אחרת תמונה או סרטון שיש בהם משהו מפחיד, אלים או תוכן שיש בו עירום צריך ללכת מיד להורים או למבוגר/ת אחראי/ת אחר/ת ולספר להם.

  4. קבלת תוכן לא מתאים: אם מישהו שלח בטלפון או בכל דרך אחרת תמונה או סרטון שיש בהם משהו מפחיד, אלים או תוכן שיש בו עירום צריך ללכת מיד להורה או למבוגר/ת אחראי/ת.

  5. קללות ושפה: אנחנו שומרים על שפה שנעים לחברים/ות ולמבוגרים/ות לשמוע.

  6. צילום עירום עצמי: זה לא מתאים לצלם את עצמך בעירום – עירום זה דבר פרטי

  7. העברת תוכן לא מתאים: לא מעבירים בסלולרי שום תוכן שיש בו אלימות או עירום מכל סוג שהוא – אם קיבלת תוכן כזה צריך ללכת להורה או למבוגר/ת אחראי/ת לקבל עזרה ולא להעביר את התוכן הלאה.

  8. תכנים לא מותאמים: לחלק מהילדים/ות לצפות באינטרנט בא/נשים עירומים יכול להיות מאוד מסקרן, אבל זה פוגע בהתפתחות שלך ויכול להפחיד, להגעיל או לגרום לך למחשבות לא נכונות על אהבה, זוגיות, יחסי מין, עירום ומגע מיני – זה לא מתאים לגיל שלך ואנחנו מצפים ממך לא לעשות את זה.

  9. תכנים לא מותאמים לעומת מציאות: אנשים שיש ביניהם כבוד, הערכה, אהבה, הדדיות, קשר – לא מצלמים את עצמם בעירום ולא מעלים את התמונות לאינטרנט – מה שאתם רואים שם לא דומה למיניות אמיתית

 

גיל ההתבגרות

  1. שינויים גופניים: הגוף משתנה בגיל ההתבגרות - צמיחה לגובה, שיעור, הזעה, חצ'קונים, השתנות של אברי המין והתחלה של תפקוד בוגר שלהם

  2. לאט לאט: גיל ההתבגרות הוא תהליך איטי שקורה לאורך שנים

  3. פיזית, נפשית ושכלית: בגיל ההתבגרות מפתחים גם מבחינה פיזית, אבל גם מבחינה שכלית ונפשית

  4. אצל זכרים: הדבר הפיזיולוגי הראשון שקורה בגיל ההתבגרות של בנים זה צמיחה של האשכים – שנה אחר כך יתחילו האשכים לייצר זרע. עם בנים יש לדבר על שינויים גופניים, קרי לילה, ייצור זרע, הזעה והגיינה וצמיחת שיער.

  5. אצל נקבות: הדבר הפיזיולוגי הראשון שקורה בגיל ההתבגרות של בנות זה התמלאות של הפטמה כשנתיים אחר כך תגיע הווסת. עם בנות יש לדבר על שינויים גופניים, צמיחת שדיים, צמיחת שערות, הפרשות, מחזור ווסת.

  6. מטרת גיל ההתבגרות: בגיל ההתבגרות הופכים מילדים לנערים ומילדות לנערות – גם בנים וגם בנות מסוגלים ללדת ולהוליד אחרי שהגיעו לגיל ההתבגרות

  7. שונה זה נורמלי: גיל ההתבגרות מתחיל אצל כל אחד/ת בגיל אחר. לא צוחקים על ילדים/ות אחרים/ות בגלל הגוף שלהם כמו שלא נרצה שיצחקו עלינו.

 

עקרונות לשיח בגיל הילדות

  1. לא מדובר בשיחה חד פעמית אלא בשיחות חוזרות, טפטופי מידע כמו המידע המפוזר שאנו נותנים להם על אכילה נכונה, זהירות בדרכים וכמות צפייה במסכים

  2. לענות בכנות: חשוב לענות בכנות על שאלות שלהם – ולתת מידע אמין על מין. אם לא תתנו מידע שלם הם ישלימו אותו באמצעות המחשבות והדמיונות שלהם. לדוגמה: אם לא תסבירו איך הזרע נכנס לרחם ילדים פעמים רבות חושבות שהאישה בולעת את הזרע.

  3. להתחיל בשאלה: כדאי להתחיל את השיח בשאלה. "רציתי לשאול אותך מה אתה יודע על הדרך שבה באים ילדים לעולם?" או "מה את חושבת על הפרסומת שראינו עכשיו? איך הציגו שם את הבנות? ככה באמת את ואני מתנהגות...?"

  4. הורה כמקור מידע: מצבו את עצמכם כמקור מידע אמין על מין וכמי שיודעים ורוצים לדבר על נושאים שקשורים למיניות ופרטיות כי אם לא תעשו את זה, הם ילכו לחפש מידע במקורות אחרים ובראשם האינטרנט

  5. היוזמה היא עליכם: היוזמה ליצירת שיחות על מיניות היא עליכם – אל תחכו שהם יבוא אליכם. זה התפקיד שלכם לתת להם מידע גם אם הם לא שואלים. חפשו הזדמנויות סביבכם לשיח על נושאים של מיניות וזוגיות: משחק הקונסולה שהם משחקים בו, פרסומת, סרט מצויר, טמפונים בחדר האמבטיה או חברה שלכם שנמצאת בהיריון. כולם הזדמנויות לשיח.

  6. שיח מותאם גיל: זכרו שיש הבדל משמעותי בין ילדה בת 7 לילד בן 11 – זכרו לנסות ולהתאים את השיח לגיל. אם הסברתם משהו פעם אחת – קח בחשבון שככל שהם מתבגרים צריך לתת להם מידע מעמיק יותר

לתשומת לבכן/ם – אתם מכירים את והמתבגרים/ות שלכם, אתם יודעים אם בן ה-13 שלכם מתאים לשיח של גיל 11 או אולי דווקא לשיח של גיל 14? האם בת ה-16 שלכם בוגרת לגילה או שאולי צעירה? התאימו את התוכן למתבגר/ת הספציפי/ת שלכם מתוך ההכרות שלכם.התוכן המופיע בדף מידע זה הוא המלצה ועליה אתם צריכים להפעיל את שיקול הדעת שלכם, הערכים שלכם ותפיסת העולם שלכם. בהצלחה! תוכן זה לא נועד לקריאה של מתבגרים/ות לבד אלא לתיווך של הורה או מבוגר/ת אחראי/ת אחר. מה כדאי להורים ללמד בחינוך מיני מתבגר/ת בגיל 12-18?

עוד אצלנו

bottom of page