top of page

כללי הזהב למוגנות ילדיםות | כללים לגן-ב' וכללים לכיתות ג'-ו'

חינוך מיני הוא חינוך מניעתי. כדי למנוע את ההתנהגויות המיניות הלא מותאמות נסביר, נחנך ונבהיר את הגבולות - נהיה עוגן וגבול להסביר מה מתאים ומה לא, מה לילדים/ות ומה לא, מה מקובל עלינו ומה לא.

פוסטר בסיס ילדים ערבית.png

  1. אנחנו מדברים/ות בצורה נעימה ולא מקללים/ות. אנחנו משמשים/ות במילים נעימות כלפי חברים/ות שלנו ומשתמשים/ות במילים שנעים להורים ולמורות/ים שלנו לשמוע. גם ברשתות חברתיות.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: הקללות והדיבור המיני הוא קו החזית של המוגנות. בבית, בבית ספר או במסגרת חינוכית שבה ילדים וילדות מרשים לעצמם לדבר בנוכחות מבוגרים בשיח מיני בוטה ולהשתמש בקללות מיניות בוטות ("בת זונה" "מזדיין") המרחב יהיה פחות מוגן והגבולות פחות ברורים.
    חשוב להגיב על דיבור מיני בוטה בסביבה שלנו. גם בבית וגם בבית הספר או במסגרת החינוכית. חשוב שילדים וילדות ידעו שקללה כמו "בן זונה" לא יכולה להישמע ליד ההורים ולא תעבור בשתיקה או בהתעלמות בבית הספר. מה שחשוב זו התגובה והאמירה הברורה ששמה קו גבול לשיח של ילדים/ות ומבוגרים/ות. חשוב להעביר את המסר "שמעתי את זה, זה לא מצא חן בעיניי ואני רוצה שזה יפסק". בבית כדאי גם להסביר מה באמת אומרת הקללה. לנוחיותכם יצרנו מילון קללות ומילים מיניות.

     

  2. אנחנו תמיד נשארים/ות לבושים/ות תוך כדי משחק. אם צריך להחליף בגדים נכנסים/ות לחדר לבד. זה לא מצחיק לחשוף את האיברים הפרטיים שלנו וזה אסור. זו לא דרך לשחק.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: בבית, לכול משפחה יש את הכללים שלה. יש משפחות בהן לא מסתובבים בבית בתחתונים ומשפחות בהן זה לגיטימי. עם הכניסה לבית הספר והמעבר מהגן לכיתה א', חשוב ללמד ילדות וילדים לשמור על הפרטיות שלהן/ם כשהם מחוץ לבית. הורים צריכים לדבר עם הילדים/ות שלהם על התפשטות במרחבים ציבוריים מחוץ לבית, במסגרות חינוכיות שונות. חשוב להגיד לילדים/ות שחשיפה של איברים פרטיים (איברים פרטיים הם כל האיברים שאנו מכסים עם בגד ים) איננה מקובלת בבית הספר, שזה לא מצחיק ולא בצחוק, שזה אסור. גם אם נדמה לכם שמדובר בדבר ברור ומובן מאליו - לא תמיד כך הדבר והבהרה של הגבולות מסייעת לילדים וילדות שחיים בעולם מטושטש גבולות ובמרחב פורנוגרפי.
    ה

  3. שירותים הם מקום פרטי. אנחנו נכנסים/ות לחדר/תא השירותים לבד וחדר השירותים הוא לא מקום שמשחקים/ות בו. לשירותים נכנסים/ות, משתמשים/ות, שוטפים/ות ידיים ויוצאים/ות.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: השירותים בבית הספר היסודי הם מקום שבדרך כלל מורות/ים ממעטות/ים להגיע אליו. בחלק מבתי הספר היסודיים השירותים הם מקום מסתור ומחבוא - ומקום מפגש לילדים/ות גדולים/ות וילדים/ות קטנים/ות. לכן השירותים הם מקום עם פוטנציאל סיכוני יותר וחשוב להבהיר את גבולות השימוש בשירותים.
    מותר ללכת יחד לשירותים, אבל לתא עצמו כל אחד או אחת נכנסים לבד. מותר לבנות להחליף יחד בגדים ומותר לבנים להחליף יחד בגדים, אבל בבית הספר הפעולה הזו צריכה להיות מהירה ולא לכלול משחק. נכנסים - מחליפים, יוצאים.

     

  4. אנחנו לא נוגעים/ות באיברים הפרטיים שלנו ליד ילדים/ות או מבוגרים/ות אחרים/ות. (האיברים הפרטיים שלנו הם כל האיברים שאנחנו מכסים בבגד ים). מגע זה דבר נהדר כשהוא נעשה בפרטיות.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: כשמדברים על הכלל הזה חשוב לזכור ולהדגיש כי מגע באיברים הפרטיים, אוננות, היא פעולה טובה, בריאה, נורמלית וטבעית. ילדים/ות צעירים/ות (בגילאי 2-8 בערך) אינם מקשרים בין מגע באברי המין לבין מה שאנו מכנים אוננות. הם אינם מחברים את ההקשר המיני הכולל למגע באיבר המין והם/ן נוגעים/ות באיברי המין שלהם כדי להירגע, כי זה נעים, בדיוק כמו שהם ממוללים את קצות השיער, אוכלים את השרוול או נעים בכיסא מצד לצד.
    אוננות בילדות היא פעולה טבעית, נורמלית ובריאה. אוננות בגיל ההתבגרות היא פעולה טבעית, נורמלית ובריאה, אוננות בבגרות היא פעולה טבעית, נורמלית ובריאה. חשוב לשים לב שאנו לא מחברים את הכלל הזה לאוננות באופן כללי אלא מעודדים הכרות עם הגוף בפרטיות. הכלל הזה מדבר על תופעות של אוננות בכיתה, לעיתים אצל ילדים/ות צעירים/ות בלי שהם שמים לב לדבר.

    כשאשת/איש צוות חינוכי רואה מגע באיברים פרטיים בפומבי יש צורך בתגובה על כך. ניתן לקחת את הילד/ה הצידה ולהגיד "זה לא מקובל ונוגד את הכללים שלנו, אחרים ואחרות בקבוצה יכולים להרגיש מזה לא בנוח". מורה יכולה לקבוע עם הילד/ה סימן שהיא מאותת לו או לה כשהם נוגעים באיברי המין שלהם בלי שם שמים לב כדי לסייע לעצור את התופעה. אם יש ילד או ילדה שממשיכים לגעת בעצמם אחרי שהערתם להם פעמיים-שלוש, יש צורך להתייעץ בגורם מקצועי.

     

  5. הגוף שלנו יפה כמו שהוא. יש ילדים/ות גבוהים/ות ויש נמוכים/ות. יש ילדים/ות שמנים/ות ויש רזים/ות. יש שחורות/ים ויש לבנות/ים יש עם שיער מתולתל, מקורזל או חלק. הגוף שלנו יפה, טוב ונכון לנו כמו שהוא.

  6. מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: דימוי גוף של ילדות וגם של ילדים הוא אחד מהדברים שכולם מתמודדים איתם. פרסומות, סדרות טלוויזיה, משחקי מחשב, יוטיוברים ועוד מציגים/ות מודל גוף יחיד ולא מציאותי. מחקרים מראים כי רבות מהילדות הצעירות, כבר סביב גיל 8 אינן מרוצות ממשקל הגוף שלהן ורוצות לעשות דיאטה. ילדות בעלות שיער מתולתל ומקורזל רוצות להחליק את שיערן ודימוי הגוף השלילי לא פוסח גם על הבנים. חשוב להעביר לילדים/ות את המסר: את/ה יפה כמו שאת/ה. לא כולנו צריכים/ות להיראות אותו הדבר. הגוף האנושי שונה זה מזה ושונות זה טוב ויפה.
     

  7. אנחנו לא נוגעים/ות באיברים פרטיים של ילדים/ות אחרים/ות תוך כדי משחק. (האיברים הפרטיים שלנו הם כל האיברים  שאנחנו מכסים בבגד ים). האיברים הפרטיים שלנו מחוץ למשחק. לנו אסור לגעת באיברים פרטיים של אחרים/ות  ולילדים/ות או למבוגרים/ות אסור לגעת באיברים הפרטיים שלנו.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: כלל בסיסי זה הוא מרכזי במוגנות עבור ילדים וילדות. הוא מהווה את הבסיס של החינוך המיני שאחת ממטרותיו החשובות היא מניעת אלימות מינית. אנו פוגשות הורים, מורות/ים ויועצות שמניחים שהכלל הזה ברור ומובן מאליו לילדים/ות. גם אם נדמה לכם שהילדים/ות שאתם נמצאים במחיצתם יודעים את הכלל הזה והוא ברור ומובן להם מאליו כמו שהוא ברור ומובן לכם - דברו עליו. הורים כשאתם מסבירים כלל זה כדאי לשאול אותם האם הם ראו בסביבתם נגיעות באברי מין של אחרים/ות תוך כדי משחק, "בצחוק" או כאקט של השפלה של האחר. במסגרות חינוכיות מכל סוג חשוב להבהיר לילדים/ות שפעולה מסוג זה תקבל תגובה מיידית, ברורה ותקיפה.

     

  8. אנחנו לא רואים במחשב או בסלולרי תמונות או סרטונים שלא מתאימים לגיל שלנו. אם יש שם אלימות,  א/נשים עירומים או איברים פרטיים נפסיק מיד לצפות ונלך להורים או למורה. אם במקרה כן ראינו תמונות או סרטים כאלה נספר להורים או למורה. אנחנו לא אשמים/ות אם נתקלנו במקרה בתמונה או סרט כזה.

  9. מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: המטרה שלנו בחינוך מיני היא הסברה ומניעה. ילדים/ות שחיים במרחב פורנוגרפי מיני מציף עשויים לא לדעת מה לגיטימי ומה לא לגיטימי לראות במסכים בבית ובמסגרת החינוכית. הבהרה של הגבולות יכולה לסייע ולהבהיר מותר ואסור. אנו ממליצות להורים להבהיר, לחזור ולשנן שוב ושוב את כללי המוגנות בזמן גלישה באינטרנט, במחשב ובסלולרי. צוות חינוכי של יסודי כדאי שיגיד לילדים/ות מי האחראי/ת בבית הספר על הנושא כדי שילדים/ות ידעו בדיוק למי לפנות אם נתקלו במידע שלא מתאים להם. בבית כדאי להורים להבהיר שלא תכעסו אם יספרו לכם שנתקלו בתוכן לא מתאים והבהירו שחשוב לכם לדעת כדי לעזור. מומלץ לעיין במידע על חשיפה לפורנוגרפיה בגילאי הילדות.
     

  10. אנחנו לא מעבירים בסלולרי מאחד לשני/ה תמונות או סרטים עם אלימות או עם א/נשים עירומים. אם במקרה כן קיבלנו תמונות או סרטים כאלה נספר להורים או למורה.
    מידע להורה, ליועצת, למורה ולמדריכ/ה: הכלל הזה הוא כלל מניעה חשוב ויש לדבר עליו שוב ושוב - מי שמקבלים תמונות או סרטונים עם אופי מיני - לא מעבירים אותם הלאה. גם סרטון ש"כולם" ראו והעבירו אסור לשתף או לא כדאי לשתף. ראו מידע על חוק הסרטונים. הורים וצוותים חינוכיים - מה שנראה לכם ברור ומובן מאליו לא מובן מאליו לילדים/ות. מתפקידנו לעסוק בחינוך מיני, בהסברה ובמניעה.

כללי הזהב למוגנות - גן א ב - תשפד.jpg

עוד כלים לחינוך מיני לבית, לכיתה ולקליניקה

bottom of page