top of page

מה כדאי להורים ללמד בחינוך מיני מתבגר/ת מגיל 12 עד 18?

חינוך מיני מגלם בתוכו ארבעה עולמות: חינוך למיניות בריאה, מניעת אלימות מינית, מה זה להיות בת או בן וכשמיניות פוגשת טכנולוגיה ופורנוגרפיה. מה נכון ללמד ילדות וילדים על מיניות בריאה, מניעת אלימות מינית


או על בנים ובנות בגיל 12? ומה נכון ללמד בגיל 14 ובגיל 17? אילו נושאים צריכים לעלות בכל קבוצת גיל ומה המסרים המרכזיים שצריך להעביר להם? כתבנו עבורכם מידע בנקודות המתאים לכל קבוצת גיל.

מה כדאי להורים ללמד בחינוך מיני ילד/ה מגיל 3 עד 12?

תוכן בשחור מתאים לילדים/ות בגילאי 12-18. תוכן בורוד מתאים לילדים/ות בגילאי 15-18.

לתשומת לבכן/ם – אתם מכירים את והמתבגרים/ות שלכם, אתם יודעים אם בן ה-13 שלכם מתאים לשיח של גיל 11 או אולי דווקא לשיח של גיל 14? האם בת ה-16 שלכם בוגרת לגילה או שאולי צעירה? התאימו את התוכן למתבגר/ת הספציפי/ת שלכם מתוך ההכרות שלכם.התוכן המופיע בדף מידע זה הוא המלצה ועליה אתם צריכים להפעיל את שיקול הדעת שלכם, הערכים שלכם ותפיסת העולם שלכם. בהצלחה! תוכן זה לא נועד לקריאה של מתבגרים/ות לבד אלא לתיווך של הורה או מבוגר/ת אחראי/ת אחר.

 

גוף וגיל ההתבגרות

  1. גיל ההתבגרות מתבטא בשינויים פיזיים, רגשיים, חברתיים וקוגניטיביים. אלה תהליכים איטיים שלוקחים זמן ועוברים על כך אחד ואחת באופן שונה.

  2. שונה זה נורמלי: ההתפתחות הפיזית בגיל ההתבגרות שונה מאוד מאחד לשני – שונה זה נורמלי. ככה זה בגיל ההתבגרות להיות שונה זה להיות נורמלי. סרטון "שונה זה נורמלי". 

  3. שינויי גיל ההתבגרות: צמיחה לגובה, שיעור, הזעה, חצ'קונים, השתנות של אברי המין והתחלה של תפקוד בוגר שלהם.

  4. ידע אנטומי על מערכת המין הפנימית והחיצונית של זכרים ונקבות.

  5. הכרות והבנה של תפקוד אברי מין: זכרים: פין, אשכים, שק אשכים, היווצרות תאי זרע, פי הטבעת. נקבות: פות, שפתיים חיצוניות, שפתיים פנימיות, דגדגן, הנרתיק, קרום הבתולין, ביציות, מחזור הווסת, שופכה, פי הטבעת. עונג מיני של זכרים: נוצר בקצוות עצבים בפין ובאשכים. עונג מיני של נקבות: נוצר מקצוות עצבים בדגדגן.

  6. רביה: הבנה מלאה של רביה, איך נוצר עובר. סרטון וסת ומחזור.

  7. אורגזמה: עונג מיני של זכרים: נוצר בקצוות עצבים בפין ובאשכים. עונג מיני של נקבות: נוצר מקצוות עצבים בדגדגן. רוב הנקבות מגיעות לאורגזמה באמצעות מגע, חיכוך או לחץ על הדגדגן ולא באמצעות כניסה של פין לנרתיק.

  8. מציאות מול בדיון: גוף של מתבגרות ומתבגרים לא נראה כמו בפרסומות, בסרטים ובמסכים – צריך להפעיל חשיבה ביקורתית על מה שמציגים לנו במסכים ולזכור שתמיד מנסים למכור לנו משהו. סרטון דימוי גוף.


מיניות בריאה

  1. התאהבות ואהבה: יכולה להיות התאהבות ואהבה שיש בה גם משיכה מינית ויכולה להיות התאהבות ואהבה שאין בה משיכה מינית. יכולה גם להיות משיכה מינית ללא התאהבות או אהבה. כשמגע מיני בגיל ההתבגרות נעשה כשיש גם תחושה של אהבה וזוגיות הוא בדרך כלל מוצלח יותר ונשאר בזיכרון כחיובי לאורך זמן.

  2. הבסיס לכל קשר זוגי הוא תקשורת: הבסיס ולכל מגע מיני הוא רצון נלהב של שני בני/בנות הזוג. אף אחד לא אמור לנחש מה הצד השני מרגיש או רוצה, הדרך הנכונה היא לדבר על זה. לשאול ולקבל אישור לפני מגע מכל סוג שהוא.

  3. זוגיות טובה: בזוגיות טובה יש תקשורת, כבוד הדדי, תחושת ביטחון, הדדיות בקשר, הנאה, התחשבות ואהבה ולעיתים גם תשוקה ומשיכה מינית.

  4. פנטזיות ונטייה מינית: פנטזיה מינית ומשיכה מינית לכל מיני א.נשים היא לא דבר יוצא דופן בגיל ההתבגרות. הפנטזיה לעיתים מעידה על רצון לממש אותה ולעיתים לא. יש פנטזיות ורצונות מיניים שנשארים רק בדמיון שלנו. לעיתים פנטזיות מיניות יכולות להעיד על נטייה מינית ולעיתים לא. יש מי שיודעים/ות בגיל צעיר/ה מהי הנטייה המינית שלהם ויש כאלה שעדיין לא יודעים. הכירו את איגי.

  5. אוננות: לחלק מהמתבגרים והמתבגרות אוננות היא דרך טובה ובריאה להכיר את עצמם ואת המיניות שלהם, לפרוק מתחים ולהתחבר לגופם  – אוננות היא בריאה כל זמן שהיא נעשית ללא מסכים ופורנוגרפיה. מגע באיברי המין צריך להיעשות בעדינות ועם מעט כוח או הפעלת לחץ, כדי לאפשר לך ליהנות ממגע עדין באברי המין בעתיד עם בן או בת זוג. לא כל הנערים מאוננים ולא כל הנערות מאוננות.

  6. יחסי מין: רוב המתבגרים והמתבגרות עד סוף כיתה ט' עוד לא מקיימים יחסי מין ויש רבים ורבות שעוד אין להם מגעים מיניים. כל אחד ואחת בזמן שלו או שלה. 20% מהמתבגרים/ות לא התנשקו נשיקה צרפתית עד סוף י"ב.

  7. אמצעי מניעה ומחלות מין: חשוב לתת מידע מקיף על אמצעי מניעה ומחלות מין – בעיקר שימוש בקונדומים והחשיבות שלהם בגיל ההתבגרות ומתן מידע על שימוש בקונדומים במגע מיני אוראלי.

  8. מין ואהבה: קיום מגעים מיניים (מנשיקה צרפתית ואילך) וקיום יחסי מין זה לא סמל סטטוס, וזה לא גורם לאחרים/ות לאהוב אתכם/ן.

  9. הדדיות: עונג מיני בזוג צריך להיות הדדי. לקבל וגם לתת. אם את/ה רוצה לקבל סוג מסויים של מגע יש לשאול האם אני מוכן/ה גם לתת אותו סוג של מגע.

  10. חשיבות הדגדגן: עונג מיני של נערות קשור בעיקר לדגדגן ולא לכניסה של פין לנרתיק.

  11. אורך הפין: לאורך הפין אין שום חשיבות בהנאה מינית של זכרים או של נקבות. הוא בעיקר קשור לאגו ולמיתוסים ופחות למציאות.

להיות גבר- להיות אישה

  1. שונים אך שווים: זכרים ונקבות נולדים על מערכת מין שונה, אך הם זהים ביכולות ובדברים שהם יכולים לאהוב, להיות טובים או מוכשרים בהם.

  2. יש הבדל בין מין למגדר

  3. הבנייה חברתית ומגדרית: בחברה שאנו חיים בה אנחנו אומרים הרבה פעמים לבנים ולבנות שהם טובים או לא טובים במשהו לפי המין שלהם. למשל – אומרים לבנים שהם נולדו להיות טובים בכדורגל. לבנות שהן נולדו להיות טובות בריקוד. החברה היא שקובעת מה "של בנים" ומה "של בנות" - זה לא דבר מולד.

  4. מציאות מול בדיון: גברים ונשים לא מתנהגים באמת כמו שמציגים אותם בסרטים, בפרסומות, במסכים ובמשחקי המחשב. צריך להסתכל על מה שמציגים לנו במדיה על בנים ועל בנות בעין ביקורתית.

  5. סטריאוטיפים: פרסומות, סרטים, מסכים ומשחקי מחשב מציגים נשים וגברים באופן סטריאוטיפי – לדוגמה: גברים ללא יכולת להיות רגישים או נשים רגשניות ובכייניות. עוד מידע על גברים, נשים ומה שביניהם

  6. חברות בין בנים לבנות: לבנות יכולים להיות חברים בנים אלטוניים. לבנים יכולות להיות חברות בנות אלפטוניות. פודקאסט: ד"ר ירון שוורץ על גברים וגבריות

 

להטב"ק (לסביות, הומואים, טרנסג'נדרים/יות, ביסקסואלים/יות, קווירים/יות)

  1. מין ומגדר: יש הבדל בין מין לבין מגדר

  2. משיכה מינית משתנה לעיתים לאורך השנים: א/נשים שונים נמשכים/ות לא/נשים שונים/ות ולעיתים גם למגדרים שונים במהלך החיים שלהם/ן. מיניות היא רצף.

  3. מתבגרים/ות להטב"קים: יש מתבגרים/ות שיודעים/ות שהם להטב"קים כבר בילדות או במהלך גיל ההתבגרות ויש כאלה שלא –

  4. זהות מינית: רוב המתבגרים/ות עוסקים/ות בזהות המינית שלהם לאורך החיים. זה יכול להיות מחשבות בלבד ואצל חלק יהיו גם התנסויות רומנטיות ו/או מיניות עם בני/בנות המין שלהם.

  5. אהבות ומשפחות: יש כל מני סוגים של משפחות ושל אהבות. יש משפחות של שני הורים ומשפחות של הורה אחד, משפחות עם הורים ממינים שונים או משפחות עם הורים מאותו מין. אנשים שונים אוהבים אנשים שונים. משפחות יכולות להשתנות עם הזמן ומשפחות יכולות לחיות יחד באותו בית, או לא לחיות יחד באותו בית ולהמשיך לאהוב ולהיות משפחה.

  6. הומו זה לא קללה



"הפעם הראשונה" ואמצעי מניעה

  1. אמצעי מניעה: קונדום וגלולות למניעת היריון הם אמצעי המניעה הכי מוכרים. אבל יש אמצעי מניעה הורמונליים נוספים לנערות: טבעת וגינאלית, מדבקה, זריקה והתקן תוך רחמי לנערות.

  2. אימוני קונדום: קונדום הוא אמצעי המניעה החשוב ביותר עבור מתבגרים/ות. על שימוש בקונדום ותחושה של קונדום צריך להתאמן.

  3. אמצעי מניעה בכל מגע מיני: אמצעי מניעה הם חובה בכל מגע מיני, וגינאלי, אנאלי ואוראלי. מין אוראלי זה מין.

  4. הפעם הראשונה לא אמורה לכאוב: מין לא אמור להיות כואב, גם לא בפעם הראשונה. אין דבר כזה "הפעם הראשונה" יש כמה וכמה פעמים ראשונות. ניסיונות ראשונים. לקיים יחסי מין זה דבר תהליכי שצריך ללמוד כדי למקסם את העונג של שני הצדדים.

  5. הפעמים הראשונות: מגעים מיניים ראשונים עשויים להיות מסורבלים, מביכים, מצחיקים, עם קולות וריחות וכדאי להיות בסיטואציה הזו עם מישהו או מישהי שמרגישים ממש נוח איתם.

  6. בתולין זה מיתוס: קרום הבתולין עבה בילדות והופך להיות דק בבגרות באופן טבעי ומעצמו. קרום הבתולין לא חייב להיקרע במהלך יחסי מין ואם נוצר בו חתך קטן, יהיה דימום קטנטן: טיפה או שתיים של דם. לא יותר. ניתן לראות את קרום הבתולין משום שהוא בכניסה לנרתיק.

פורנוגרפיה

  1. משמעות המילה: המילה פורנוגרפיה היא מילה מיוונית שפירושה – פונה=זונה, גרפיה=תיעוד. פורנוגרפיה היא תיעוד של זנות.

  2. בדיון לעומת מציאות: פורנוגרפיה זה סרטון מבויים. גם פורנו חובבים איננו מציאות. הנה מידע מקיף על פורנוגרפיה להורים וצוותים חינוכיים.

  3. אלימות זה לא מיניות: פורנוגרפיה מציגה אלימות כמיניות ומיניות כאלימות. מיניות היא לא אלימות. מגע מיני זה דבר מיטיב ולא מכאיב.

  4. פרטי לעומת ציבורי: פורנוגרפיה מציגה מיניות כדבר פומבי במקום כדבר פרטי ומוציאה את האינטימיות מתוך המיניות.

  5. סקרנות: צפייה בפורנוגרפיה יכולה להיות מסקרנת – אבל היא גורמת לפגיעה בצופים/ות בה. היא מצמצמת את יכולת הדמיון וגורמת  לתחושת כהות ולכן ההמלצה היא לצמצם כמה שניתן את השימוש בה בעת אוננות ובמקום זה - לדמיין.

  6. דמיון: דמיון ומחשבות מיניות מפתחות את המיניות הבריאה, הטבעית והאותנטית ומסייעת למתבגרים/ות להכיר את עצמם/ן.

  7. א/נשים שעוסקים/ות בפורנוגרפיה בדרך כלל עוסקים/ות גם בחשפנות ובזנות. הרוב המכריע שלהם עושים זאת כי אין להם ברירה ולא משום מדובר בעבודה קלה. רוב בני ובנות האדם היו מעדיפים לעבוד במשהו אחר.

  8. התרגלות ותלות: צפייה בפורנוגרפיה יכולה לגרום לבעיות בתפקוד המיני, להתרגלות ולתלות בשימוש בפורנוגרפיה.

  9. גם נערים וגם נערות יכולים להיות סקרנים/יות לגבי פורנוגרפיה. גם נערים וגם נערות יכולים למצוא את עצמם נפגעים כתוצאה מצפייה בפורנוגרפיה.

 

פרטיות

  1. עירום זה דבר פרטי, לא מצלמים/ות פין/פות שדיים או ישבן ולא מצטלמים/ות בעירום. כל תמונה וסרטון שצולם עלול להגיע לכולם, במיוחד אם הוא הועבר בטלפון או עלה לרשת חברתית. גם דברים שנשלחו בפרטיות לחבר/ה קרוב/ה עלולים לדלוף לרשת. מותר לצלם כל תמונה או סרטון שתרגיש/י בנוח לשלוח בווטסאפ הכיתתי.

  2. מגע מיני הוא פרטי: מגע מיני מכל סוג שהוא (מנשיקה צרפתית וכל בכלל) הוא דבר פרטי שכדאי לעשות בפרטיות. לא מצלמים/ות מגע מיני.

  3. אוננות: אוננות זה דבר בריא ונעים שחלק מהנערים והנערות בוחרים/ות לעשות וחלק לא - אוננות יש לעשות בפרטיות בלי מסכים.

  4. זכות לפרטיות: יש לך זכויות לפרטיות. בגיל שלך יש להתפשט בפרטיות ולהתקלח בפרטיות. מותר לנעול את הדלת כשרוצים/ות להיות לבד. חשוב גם לכבד פרטיות של אחרים.

 

מניעת אלימות מינית

  1. בעלות על הגוף: הגוף שלך שייך רק לך ורק לך מותר להחליט מי נוגע בו ומתי. מותר להגיד "לא" לכולם. גם לקרובים ואהובים.

  2. תחושת בטן: אם משהו מרגיש לך בבטן לא נעים, לא נכון או לא טוב – את/ה צודק/ת ולא מדמיינ/ת. גם אם זה מישהו קרוב או אהוב.

  3. פגיעה מינית: זה לא נדיר בחברה שלנו שילדים/ות ומתבגרים/ים יחוו אירוע שבו נגעו בגוף שלהם/ן בלי רצונם/ן. זה קורה לצערנו גם לבנים וגם לבנות. חשוב לא להישאר עם זה לבד. זה לא אשמתך. מומלץ לדבר עם מישהו קרוב או להתקשר למרכזי סיוע או לער"ן ולא להישאר עם זה לבד.

  4. לא מפשיטים/ות מישהו אחר/ת בכוח: זה לא מצחיק. זה לא משחק. לא מורידים/ות למישהו מכנסיים בצחוק, זה לא מצחיק, זה אלים. לא נוגעים לאחרים/ות בפין, בפות, בשדיים, בפטמות או בישבן 'בצחוק'.

  5. חיזור: אם את/ה מחזר/ת אחרי מישהי/ו צריך לבדוק שיש היענות מהצד השני. אם אין – זה קשה וכואב בלב, אבל צריך להפסיק.

  1. שידול ואיום: לא משדלים/ות, מתחננים/ות או מאיימים/ות על מישהו/י לעשות מגע מיני. זו אלימות מינית. פוסטר מניעת אלימות מינית

  2. מתי לא עושים/ות מגע מיני: לא עושים/ות מגע מיני מכל סוג שהוא עם מישהו/י שיכור/ה, מסוממ/ת, מעולפ/ת או ישן/ה ולא עושים מגע מיני מכל סוג שהוא על מישהו/י מוגבל/ת שכלי/ת או עם מישהו/י שלא יכול/ה להבין את הסיטואציה המינית או שרוצה לרצות אותך.

  1. תמונות וסרטונים: לא מעבירים/ות בטלפון שום תוכן שיש בו אלימות או עירום מכל סוג שהוא, גם אם זה משהו שכולם העבירו וראו כבר קודם.

  2. רצון נלהב: כל מגע מיני עם אחר או אחרת צריך להיעשות אך ורק כשיש רצון נלהב של שני הצדדים

  3. אחריות מוסרית: יש לכולנו אחריות מוסרית גם למה שעושים חברים/ות שלנו לידינו. לחבר/ה בצרה, עוזרים/ות. לחבר/ה שמתנהג/ת באלימות או אלימות מינית צריך להעיר ולא לעמוד מהצד ולשתוק.

עקרונות לשיח בגיל ההתבגרות

 

  1. לא מדובר בשיחה חד פעמית אלא בשיחות חוזרות, טפטופי מידע כמו המידע המפוזר שאנו נותנים להם על אכילה נכונה, זהירות בדרכים וכמות צפייה במסכים. האוטו הוא מקום שיחה מעולה לשיח על מיניות.

  2. לענות בכנות: חשוב לענות בכנות על שאלות שלהם – ולתת מידע אמין על מין.

  3. להתחיל בשאלה: כדאי להתחיל את השיח בשאלה.

  4. חינוך מיני הוא חינוך ערכי: עשו בירור עצמי מה הם הערכים שלכם ומה תרצו שהמתבגרים/ות שלכם יקבלו מכם מבחינה ערכית בתחום של מיניות, מניעת אלימות מינית, מגדר, מסכים ופורנוגרפיה. אתם צריכים להנחיל להם את הערכים שלכם, המאמר הזה הוא רק המלצה. אתם יודעים הכי טוב מה נכון עבור המתבגרים/ות שלכן/ם.

  5. הורה כמקור מידע: מצבו את עצמכם כמקור מידע אמין על מין וכמי שיודעים ורוצים לדבר על נושאים שקשורים למיניות ופרטיות כי אם לא תעשו את זה, הם ילכו לחפש מידע במקורות אחרים ובראשם האינטרנט.

  6. היוזמה היא עליכם: היוזמה ליצירת שיחות על מיניות היא עליכם – אל תחכו שהם יבוא אליכם. זה התפקיד שלכם לתת להם מידע גם אם הם לא שואלים. חפשו הזדמנויות סביבכם לשיח על נושאים של מיניות וזוגיות: משחק הקונסולה שהם משחקים בו, פרסומת, תוכנית בטלווזיה,  כולם הזדמנויות לשיח.

  7. שיח מותאם גיל: זכרו שיש הבדל משמעותי בין מתבגרת בת 13 למתבגר בן 16 – זכרו לנסות ולהתאים את השיח לגיל. אם הסברתם משהו פעם אחת – קח בחשבון שככל שהם מתבגרים צריך לתת להם מידע מעמיק יותר.

  8. תהיו חיוביים ולא שיפוטיים: מיניות בגלל ומיניות בגיל ההתבגרות בפרט, יכולות להיות חוויות טובות ומעצימות ולא רק סיכוניות. דברו על מיניות באופן חיובי.

חומרים ומקורות מידע לנוער

לתשומת לבכן/ם – אתם מכירים את והמתבגרים/ות שלכם, אתם יודעים אם בן ה-13 שלכם מתאים לשיח של גיל 11 או אולי דווקא לשיח של גיל 14? האם בת ה-16 שלכם בוגרת לגילה או שאולי צעירה? התאימו את התוכן למתבגר/ת הספציפי/ת שלכם מתוך ההכרות שלכם.התוכן המופיע בדף מידע זה הוא המלצה ועליה אתם צריכים להפעיל את שיקול הדעת שלכם, הערכים שלכם ותפיסת העולם שלכם. בהצלחה! תוכן זה לא נועד לקריאה של מתבגרים/ות לבד אלא לתיווך של הורה או מבוגר/ת אחראי/ת אחר. מה כדאי להורים ללמד בחינוך מיני ילד/ה מגיל 3 עד 12?

עוד אצלנו

bottom of page